Redactie | 20-10-2008 | 12:14 uur | Abonneer op dit bericht Zend dit bericht naar een kennis Reageer op dit bericht
Wie is Redactie
Oud-Leunenaar Frans Voermans (75) is een fervent motorrijder. Onlangs keerde hij terug van een enerverende reis naar de Noordkaap. Niet bepaald een bestemming om de hoek. Via Zweden, Fins Lapland, de Noordkaap en de Lofoten in Noorwegen keerde Voermans na drie weken weer terug huiswaarts. Na 7800 kilometer op de motor verhaalt de inwoner van Boxmeer met veel passie over zijn belevenissen.

"In mijn jeugd reed ik al motor. Heerlijk vond ik dat. Toen brak de tijd aan van trouwen en kwam er een gezin. Tevens was ik eigenaar van een meubelzaak. In die periode had ik gewoonweg geen tijd om te rijden. Een jaar of twaalf geleden ben ik op initiatief van mijn broers weer begonnen. Na veertig jaar niet op een motor te hebben gezeten! Moet je je voorstellen. In het begin ging het nog erg moeizaam en onwennig. Ik vond het echter meteen al plezierig om weer te rijden. Na een jaar heb ik zelf een motor gekocht. En vanaf het moment dat ik gestopt ben met werken, ben ik fanatieker gaan rijden."

Frans Voermans maakt twee tot drie lange reizen per jaar. Eén van die reizen is de jaarlijkse tocht samen met zijn vier broers Jan, Jac, Piet en Hay. "Al elf jaar gaan we ieder jaar tien dagen kamperen met de motor. Iedere dag van camping naar de volgende camping. Geweldig."

In al die jaren heeft Voermans bijna heel Europa gezien. Als hem wordt gevraagd naar zijn mooiste reizen, dan is de trip naar de Noordkaap daar zeker één van. "Ik heb heel veel mooie reizen gemaakt. In de laatste vijf jaar zijn er wat mij betreft vier hoogtepunten geweest: een tocht via de Baltische staten naar Sint Petersburg, het 'Rondje Zwarte Zee', Rond De Laars en deze reis naar de Noordkaap."

Deze laatste reis, over 7800 kilometer, begon in de Duitse havenstad Kiel. Van daaruit ging het gezelschap Nederlanders met de ferry naar Göteborg. Voermans: "Omdat er op de boot naar Zweden nogal veel wordt gefeest, moet je eerst een alcoholtest ondergaan als je van de boot komt. Toen iedereen die achter de rug had, kon de echte reis beginnen. Helemaal naar het noorden van Europa."

GPS
Tijdens de georganiseerde reis overbruggen de motorrijders zo'n drie- tot vierhonderd kilometer per dag. Niet als gezelschap, maar individueel of in kleine groepjes. "Het is te gevaarlijk om in grote groepen te rijden. Aanbevolen wordt om óf alleen, óf in groepjes van maximaal vijf personen te rijden. Deze groepjes vormen zich meestal spontaan. Ik vind het af en toe ook wel lekker om alleen te rijden. Je hebt dan meer vrijheid in het maken van foto's en het inplannen van rustpauzes."

Bang om de weg kwijt te raken, is Voermans niet. "Iedereen heeft op z'n minst een routerol bij zich, met een route per dag. Ik rijd daarnaast ook met een GPS-systeem. De eerste dag was ik de groep al vrij snel kwijt. Ik heb toen vertrouwd op mijn GPS-systeem en had uiteindelijk de goede route het snelst gereden."

AVONTURIER
Hoewel Voermans een fanatieke rijder is, geniet hij ook van de natuur en de bezienswaardigheden. "In Zweden waren de routes eenzaam. Veel bos, lange wegen en weinig mogelijkheden voor een kopje koffie onderweg. De romantiek van kronkelende weggetjes ontbrak er wel een beetje. In Finland werd dat al anders. Je zag wat meer landbouw en vele meren. In beide landen was het oppassen voor onverwachts overstekende rendieren."

In de reis zijn dagelijks enkele mogelijke bezichtigingen ingepland. "Iedere dag heb je de mogelijkheid om cultuur te snuiven. Als je vroeg vertrekt, heb je daar ook voldoende tijd voor. Realiseer je echter wel dat je iedere dag heel wat kilometers moet overbruggen. Per dag ben je zeker acht uur onderweg."

Naast de bezichtigingen worden ook diverse andere activiteiten georganiseerd. Voermans is, ondanks zijn leeftijd, een echte avonturier. Hij heeft veel lef, zo blijkt uit de activiteiten waaraan hij heeft deelgenomen. "Ik heb inderdaad heel wat meegemaakt, bijvoorbeeld raften op een wildwaterrivier en in een speedboot varen in de fjorden. Ik heb aan alles meegedaan. De lef heb ik wel. Toch heb ik ook angstige momenten gekend. Achteraf kan ik alleen maar zeggen dat ik het fijn vind dat ik dit heb meegemaakt."

De laatste kilometers tot de Noordkaap zijn Frans Voermans het meest bijgebleven. "De laatste 150 kilometer waren erg spannend. Het groepje waarmee ik reed, lag de laatste kilometers ver achter me. Ik moest dus alleen verder. Er was een sterke wind en veel bochten, vooral de laatste 35 kilometer. Een gewaagde onderneming voor een 75-jarige man. De aankomst bij de Noordkaap was prachtig. Daar doe je zo'n reis toch voor. Ik was tevens de eerste van ons gezelschap die één van de meest noordelijke puntjes van Europa had bereikt. Heel bijzonder was dat ik daar de familie Bussers uit Maashees tegenkwam. Die deden een rondreis met een bus. Later kwam ik ook nog bekenden uit Merselo en Sevenum tegen. Dat is natuurlijk uniek op de Noordkaap."

Frans Voermans is vooral trots dat hij dergelijke reizen nog kan maken. "Het is niet altijd even makkelijk. Soms zijn de wegen bochtig en glad." Dat hij in ieder gezelschap de oudste is, vindt hij niet erg. "Zo'n gemengd gezelschap is juist enorm gezellig."

Bron: peelenmaasonline.nl

  Hans | 16-11-2008 | 09:09 uur | Reageer op dit bericht
  Petje af voor Frans. Ik heb me voorgenomen om september 2009 ook naar de Noordkaap te gaan.Ik ben al met de voorbereidingen bezig.smile

  pmugen | 13-03-2009 | 09:46 uur | Reageer op dit bericht
Foto4
Honda VTR SP1
Leuk verhaal, ik hoop dat ik op die leeftijd ook nog zulke dingen kan ondernemen! smile :p

  OuweSoes | 21-06-2009 | 20:43 uur | Reageer op dit bericht
Foto4
Suzuki Intruder C 800 LC
Super Frans! Begin 2011 ga ik met (pré-)pensioen en ook ik loop met dit soort plannen rond. Met een beetje geluk (lees: gezondheid) zou ik dan nog jaren vooruit moeten kunnen.
Het verhaal inspireert me in ieder geval om die plannen niet in de ijskast te dumpen. Deze zomer ga ik eerst maar eens rijden in de Dolomieten.

  Collin | 06-07-2009 | 12:24 uur | Reageer op dit bericht
Wie is Collin
Super!

  bmw750rt | 14-03-2010 | 13:47 uur | Reageer op dit bericht
Wie is bmw750rt
versys 2008
respect man....
en dat je nog veel leuke reisen mag maken.
groet tom

Advertentie

  anne | 08-04-2011 | 10:58 uur | Reageer op dit bericht
  Petje af voor deze avonturier en kunstenaar , genieten van het NU dat is het allerbelangrijkste !!
HAKUNA MATATA , don't worry, be happy !!!!!!smile


Reageer

Naam:  
 
 
Je reactie:
 

Smiley lijst
Klik op een smiley om deze in te voegen in je bericht.
:neutral: :smile: :cry: pirate :depressed :sad: huh?? xd tear :eek: :p :glasses:
:cool: :laugh: :evil: :embarrass :disappoin :wink: :razz: :rolleyes: :twisted: :mrgreen: :redface: :question:
xd :ack: :?: :ermm: :devious: :knockedou :pukey: :bored: :bandit: :kwijl: :arrow: :alien:
:angry: :tired: :angryfire :sleep: :hurt: :lol: :grin: :lick: :exclaim: :ohyeah: :idea: :biggrin:
:chinese:
 
 
Welke dag is het vandaag?
 Even geduld aub...
Vanwege spam is deze controle helaas nodig.
Als je lid wordt van BikeNet.nl kan je direct je bericht plaatsen.
Bovendien houden we je dan op de hoogte van nieuws en andere ontwikkelingen op motorgebied.